Jdi na obsah Jdi na menu
 


Furianti v Revúci

article preview

Zahrát si na 43.ročníku divadelní přehlídky Zochova divadelná Revúca spolu s 16 nejlepšími amatérskými divadelními soubory Banskobystrického kraje byla pro nás výzva, kterou jsme ihned v lednu tohoto roku bez váháni přijali.

Museli jsme překonat několik drobných nesnází - třeba to, že Vackovi, alias Fialovi právě v době konání přehlídky očekávali třetího potomka a tak bylo nezbytně nutné hledat jen kvůli tomuto jednomu představení náhradu - povedlo se, nakonec byli, ako sa hovori po slovenski Fialovci nastudováni Mílou Calábkou (která si tím ve Furiantech střihla dvojroli a když jsme ji viděli až v Revúci v černé paruce, tak mnozí z nás ji na chodbě zdravili jako cizí paní z cizího souboru) a režisérem představení Pavlem Soldánem, který alespoň nemusel postávat nečinně v zákulisí a užít si role hrajícího kapitána.

To, že jsme se do Revúce těšili, se projevili mimo jiné i tím, že 2 členové souboru zcela nezávisle na sobě přišli k autobusu sice v přesný čas, ale o týden dřív před skutečným plánovaným odjezdem.

Pak už vše proběhlo zcela hladce – cesta autobusem probíhala dle plánu a za 7 hodin jsme skutečně dorazili do Revúce, kde nás organizátoři vřele přijali v ZŠ J.A.Komenského a následně po ubytování také v samotném Kulturním domě, kde jsme stačili s obdivem zhlédnout část představení vítězného souboru z Brezna se hrou Spálená večera – což byl pro nás výjimečný zážitek. Herecké nasazení s výraznými expresivním pojetím nám připomenulo pravý slovenský temperament.

My jsme sice jako hosté nesoutěžili, ale i tak jsme se nechtěli nechat zahanbit, obzvlášť když většinu publika tvořili právě herci z ostatních souborů a navíc jsme dostali čest celou přehlídku uzavřít. Dali jsme do toho opravdu všechno – bylo to poznat několika potlesky na otevřené scéně a na závěro dokonce nefalšovaným “standing ovation“. Následovalo poté velmi příjemné a přátelské posezení s paní primátorkou města Revúce Evou Ciroňovou a s místními ochotníky.

I když jsme museli kvůli tomuto představení trávit 14 hodin v autobuse a ujet téměř 800 kilometrů vůbec toho nelitujeme a děkujeme Viktoru Kohoutovi za zprostředkování této návštěvy a všem Revúckým za vřelé přijetí a patřičné opečévání. Náše historicky první zájezdní vystoupení se povedlo a stálo to za to.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky zájezd furtFuriantů do Revúce

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář